Slaba mati?Pa kaj še!

“Mami veš kaj je blo danes v šoli!Grem jst med poukom na wc,pa me ustavi psihologinja,in me vpraša ,če sem jst Andraž iz 6b. Sm reku ja in ona pravi pridi z menoj.Pa greva v njen kabinet,sm se že ustrašu kaj sm narobe naredu.Je rekla,da ji je razredničarka govorila o meni in da bo z mano delala neke psihične teste..”

Požrla sem slino in rekla:”Kake teste”?!

Mali nadaljuje:”Ji je rekla razredničarka,da sem med bolj nadarjenimi,da sem nadpovprečen učenec!”

“Aaa ja, ja teste ok. ,itak,štima,kar testirajo naj te,se strinjam,zmenjeno…kje podpišem?

Pred oči mi je prišla ena mamica ,katere hči gre drugo leto v šolo.Živijo v isti vasici,kot mi,njena hči je z mojo hodila v vrtec.Na zaključku prejšnjega šolskega leta me je vprašala:”Kam boš pa vpisala Laro v šolo?” Vprašanje se mi je zdelo hecno,saj imam šolo tako rekoč pred hišo. “Ja,kle v Krašnjo,kam le” sem rekla.

Vidno šokirana je stresla iz sebe:”Jst pa kaj takega nebi nardila svojmu otroku.Ja kok jih pa je v prvem razredu?Kaj,dva?!Ne ne,jst jo bom na Brdo vozila!Zakaj jo pa na Brdo ne vpišeš?Saj otrok rabi socializacijo.O ne,mojo že nebom sem vpisala.”

Presenečena sem bila,ker me je kar naenkrat označila za slabo mater ,ki ne zna presoditi v dobro svojih otrok.Naša šola je res da majhna,podružnična šola(do 5. razreda) ,zame je prav zato posebna.In prav zato ,bi jo morali vsaj domačini podpirati,saj bo brez nje vas prazna in mrtva.Namesto ,da že tisti,ki bodo v prihodnosti vpisovali otroke v prvi razred,govorijo čez njo in vidijo samo negativno.

Koliko so se zanjo trudili vsi krajani,koliko dela in ljubezni je bilo vanjo vloženega,nihče več ne pomne.Kombinirani pouk ni en bav bav ,ki se ga je treba bati.Otroci se izkažejo pri testih in ko nadaljujejo s šestim razredom na Brdu,ne popustijo.

Tudi mene je bilo strah,kako bo sinu šlo naprej ,ko bo prišel na Brdo v šesti razred.Pa je domov že prinesel petko in celo nadarjenost so opazili.Pa je hodil v Krašnjo v šolo.V šolo ,ki opazi otroka kot posameznika,osebo.Šola ,ki spodbuja in morda nauči več ,kot tista v kateri je 28 učencev.

Moja odločitev,da hči vpišem v to šolo je bila pravilna.Pa ne zato ,ker smo le 50 metrov oddaljeni od nje,pač zato ker nam je tudi blizu srca.Sama sem hodila v to šolo,v njej spoznavala začetke,znanja,ljubezni,prijateljstva.. Zato navijam zanjo,da stoji še dolgo in služi svojemu namenu.Tisti,ki vpisujejo otroke v druge kraje,se pač ne zavedajo,da jim delajo škodo,čeprav mislijo drugače in celo pametujejo nam,ki jo poznamo in imamo  pozitivne  izkušnje z njo.